Zpět

 

 

 

DOMÁCÍ MEDOVINA

 

 

 

Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením roztoku medu a vody. Patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, určitě starší než pivo a víno. Vyráběla se ve všech civilizacích a na různých místech světa. Není tedy pravdou, že by byla typickým nápojem jenom Čechů, Keltů nebo jiných národů. Proto ji v různých variantách najdeme v celé Evropě. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina ve starověku a středověku určena především pro panovnické dvory, slavnostní příležitosti apod. Později se rozšířila i do měst, kde byly běžné šenky medné a vinné. Když Karel IV. zavedl u nás pěstování vinné révy, byla postupně medovina vytlačována vínem a také pivem.

 

Vzájemným poměrem medu a vody na začátku kvašení je možné ovlivnit obsah alkoholu ve výsledném produktu. Chuťové variability lze dosáhnout různými přísadami, které jsou výrobním tajemstvím každého výrobce.

 

Výroba medoviny je náročná na energie, prostory, suroviny i čas. Nenechá-li se dobře dozrát (což může trvat rok i několik let), má sklony k dalšímu rozkvášení.

 

Druhy medoviny rozdělujeme podle objemu vody použité na 1 l medu.

- jedenapůlnásobná 1 díl medu : 0,5 dílu vody

- dvojnásobná 1 : 1

- trojnásobná 1 : 2

- čtyřnásobná 1 : 3

Podle výrobního postupu můžeme medoviny rozdělit na nevařené - med se smíchá s vodou za studena, případně za mírně zvýšené teploty (tento postup využíváme u kvalitního medu) a na vařené medoviny, kdy med s vodou povaříme, přičemž sbíráme vznikající pěnu. Budeme vařit tak dlouho, pokud se tvoří pěna. Dalším druhem jsou ovocné medoviny, kde je část medu nahrazena ovocnou šťávou. Lépe kvasí a snadno se čeří.

Postup výroby

Je vhodné roztok medu obohatit amonnými sloučeninami (živná sůl Vinka) a případně roztok okyselit kys. mléčnou nebo citrónovou. Ovocné medoviny neokyselujeme. Upravujeme bylinami, kořením, chmelem přibližně takto:

Na 100 1 medoviny přidáme 20-30 g skořice, 10 až 20 g hřebíčku, 10-20 g zázvoru, 20-30 g valeriany, 100-200 g čerstvého listí celeru, 30-50 g jalovce, 3 tyčinky vanilky, 50 g máty peprné, 20-50 g růžových plátků, 50-100 g šípků, 50-100 g pomerančové nebo citrónové kůry. Chmele se dává 100-150 g na 100 1. Kombinaci přísad určíme časemza pomocí praxe. Tyto přísady vložíme do plátěného pytlíku, povaříme v malém množství roztoku, který vlijeme do celé směsi nebo vložíme sáček do chladného roztoku a necháme vložený po celou dobu kvašení. Ke kvašení použijeme čistých odrůd kvasinek, nejlépe Tokaj, Madeira, Malaga - namnožených podle přiloženého návodu. Po ukončení kvašení medovinu stočíme a necháme dozrát při snížené teplotě (10-15 °C). Lehké medoviny - čtyřnásobné - dozrávají za rok, dvojnásobné a trojnásobné za 2-4 roky, těžké a jedenapůltá zrají 5-10 let.

  

BERNARDINSKÁ MEDOVINA

1 l medu 2 1 vody

1,5 g chmele

0,5 g irisového koření růžové silice podle chuti Zraje 1 rok

LITEVSKÁ MEDOVINA

1 l medu 2 1 vody

3 g jalovcových bobulí 2 g bezového květu Zraje 4-6 let

POLSKÁ (RUSKÁ) MEDOVINA

1 l medu 2 l vody

3 g chmele

14 g čerstvého rybízu 0,5 g valeriany Zraje 2-3 roky

KRÁLOVSKÁ MEDOVINA

1 l medu 0,5 1 vody

3,5 g chmele se velmi krátce povaří. Zraje 5-10 let

KASTELÁNSKÁ MEDOVINA

1 l medu

0,5 l vody, 1,5 g chmele, kousek vanilky

4 g čerstvé celerové natě Směs se krátce povaří Zraje 5-10 let

 

 

OVOCNÉ  MEDOVINY

 

MALINOVÁ MEDOVINA

Do demižónu se vlije 1 l medu

0,5 1 malinové šťávy

1,75 1 vody

Přidají se kvasinky a živná sůl. Kvašení probíhá 2 až 3 měsíce. Dozrává za 4-5 měsíců.

RYBÍZOVÁ MEDOVINA

Na 1 l medu se odměří:

0,5 1 moštu z červeného rybízu

0,5 1 moštu z červeného rybízu a kvasí se.

LITEVSKÁ MEDOVINA

Pravděpodobně jediný prakticky využitelný recept. Na 1 l lihu odměříme 1 l medu, 2 kousky skořice, 0,5 g vanilky, 0,5 g muškátového oříšku, 12 ks hřebíčku, 1-2 ks zázvoru, pomerančová kůra.

Koření se vaří v 0,5 1 vody až se zahustí na 1 sklenku vývaru. Med se smíchá na ohni do slabé růžové barvy, odstaví se a přidá se alkohol, odvar z koření a promíchá se. Po ochlazení se zfiltruje přes plátno a stáčí se do lahví.

ANGREŠTOVÁ A VIŠŇOVÁ MEDOVINA

Na 1 l medu se odměří 0,5 1 moštu, 8 1 vody a zkvasí se kvasinkami Malaga, nebo Tokaj.

 

Kořeněné medoviny


Medovina trojnásobná
( doba zrání 2 roky )
1 litr medu
2 litry vody
3 g kyseliny citrónové
2 g skořice
1,5 g hřebíčku
0,3 g anýzu
1 rozkrájený pomeranč

Medovina čtyřnásobná
( doba zrání je 1 rok )
1 litr medu
3 litry vody
1,5 g kyseliny vinné
2 g skořice
0,6 g hřebíčku
2 g koriandru
1 citron rozkrájený na plátky
muškátový oříšek podle chuti

Ovocné medoviny
(doba dozrání je 4 – 5 měsíců)

Bezinková medovina
1 litr medu
2,5 litru vody
1,3 litru šťávy z plodu bezu černého

Borůvková medovina
1 litr medu
3,8 litru vody
2,6 kg rozmačkaných borůvek
3g kyseliny vinné

Hrušková + jablečná medovina
1 litr medu
1,6 litru vody
1 litr hruškové nebo jablečné šťávy

Jahodová medovina
1 litr medu
2 litry vody
4 litry malinové šťávy

Meruňková medovina
1 litr medu
3,2 litru vody
1,8 litru meruňkové šťávy
8 g kyseliny vinné
1,6 g taninu

Šípková medovina
1 litr medu
1,6 litru vody
0,8 kg zralých šípků
2 g kyseliny vinné

Višňová medovina
1 litr medu
1,8 litru vody
0,5 litru višňové šťávy

 

Zpět